Jó tanácsok nyári uborkaszezonra

Nyáron – ha éppen több szabadidőnk adódik – érdemes megejteni az éves okosotthon karbantartást: felülvizsgálni automatizálásainkat, eszközeink helyét, az elemek állapotát.

Vezeték nélküli eszközök gyenge pontja: az elem

A vezeték nélküli érzékelők jelentős része (itt kivételt képeznek a Zigbee Green Power eszközök, amelyekhez nincs szükség elemre vagy akkumlátorra, mint például a Netatmo vezeték nélküli jelenetválasztó kapcsolója) valamilyen beépített áramforrást tartalmaz, vagyis elemről vagy akkumlátorról működnek. Ezekben az eszközökben, bár 3-5 éves elem élettartammal kell számolni, időről-időre ellenőriznünk kell és ha szükséges, cserélnünk kell az elemet. A folymat szerencsére nem túl bonyolult, hiszen az elemcsere szükségességére figyelmeztet a Home + Control alkalmazás is. Nagyobb mennyiségű elemes eszköz esetén érdemes feljegyezni és rögzíteni, hogy mikor cseréltünk elemet az egyes kapcsolókban, hiszen így tudni fogjuk, hogy a közeljövőben hány elemet kell cserélnünk, mennyit tartsunk otthon a különböző elemekből.

Kapcsolók helye, avagy a dinamikusan változó háztartáshoz igazodó szerelvények

Az évek múltával nem csak a háztartási eszközök változnak otthonunkban, hanem a mi igényeink is változnak. Ezt hagyományos szerelvényekkel nehéz lekövetni, hiszen egy villanykapcsoló áthelyezése komolyabb rákészülést igényel. Szerencsére a vezeték nélküli kapcsolókat könnyen áthelyezhetjük, így egyszerűen és gyorsan alkalmazkodhat a világításszabályozásunk is az élethelyzetekhez.

Erre egyszerű példa, hogyha a gyerekek elkezdenek cseperedni és saját kapcsolót szeretnénk nekik biztosítani, akkor a bejárat mellett először alacsonyan helyezünk el ezeket, hogy a gyerekek is könnyen elérjék. Ezt a kapcsoló később áthelyezhetjük az ágy mellé, amikor már eléggé magasak, hogy a fali kapcsolót is elérjék.

Automatizációk és eszközök felülvizsgálata

Az automatizációinkat is érdemes legalább évente felülvizsgálni. A jól működő automatizálásokra is ráférhet a finomhangolás, hiszen az élethelyzetek változásával az életritmusunk is változhat és ehez érdemes hozzá igazítani az otthoni automatizációinkat is.

Ilyen eset például az esti rituálé: ahogy nőnek a gyerekek, később kezdődhet vagy egy-két elem (mint hangos és színes jelzések) kikerülhet a rutinból. 

Lehetőségünk van természetesen ilyenkor arra is, hogy új eszközöket építsünk be otthonukba, vonjunk be az egyes automatizációkba. Érdemes minden esetben arra figyelni, hogy az adott eszköz működik-e a jelenlegi rendszerünkkel, azokkal az eszközökkel, amivel vezérelni szeretnénk majd az adott eszközt. Ha figyelünk arra, hogy az újonnan kiválasztott eszköz a megfelelő okosotthon kommunikációs protokollt, mint például a Matter szabványt, használja, akkor nem lehet ilyen problémánk.

A Matter kompatibilis eszközök nem csak egymással működnek, hanem a Google, az Amazon, illetve az Apple hangasszisztenseivel is. Egyszerű hozzárendelési folyamat után rögtön használhatjuk eszközeinket kedvenc hangsegédünkkel.

Olvass bele többi cikkünkbe is

Jó tanácsok nyári uborkaszezonra

Nyáron – ha éppen több szabadidőnk adódik – érdemes megejteni az éves okosotthon karbantartást: felülvizsgálni automatizálásainkat, eszközeink helyét, az elemek állapotát. Vezeték nélküli eszközök gyenge

Tovább olvasom »

Oszd meg a cikket ismerőseiddel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.